Protektor

Anders Lund Madsen

HAE Scandinavia er glade for og stolte over at have ‘Kongen af TV’, journalist og entertainer Anders Lund Madsen som protektor.

Anders Lund Madsen viser et stort engagement for HAE Scandinavia og arbejder gerne for at øge synligheden af vores lille patientgruppe.

Patientforening er rigtig glad for doven protektor

Anders Lund Madsen bliver protektor – og efter eget udsagn sågar en doven en af slagsen – for HAE Scandinavia.

– Egentlig var det min beslutning at lade min bror Peter om de medicinske emner, men den eksklusivitet, der er over denne patientforening, kan jeg slet ikke stå for. En diagnose, som kun omkring 300 mennesker i Skandinavien har, og som de har kunnet finde sammen om at snakke om og arbejde på at få gjort noget ved – det er da værd at støtte, fortæller Anders Lund Madsen.

Om baggrunden for at spørge Anders Lund Madsen siger Henrik Balle Boysen, der er bestyrelsesformand for HAE Scandinavia:

– Vi havde Anders som morgenkvistindsparker i forbindelse med vores 10-års jubilæums InfoWeekend og her blev vi i bestyrelsen enige om at spørge ham om han vil være vores protektor. Heldigvis var svaret positivt, selvom der ikke helt uventet er en Anders-krølle på det.Krøllen består i at Anders Lund Madsen har meddelt, at han med glæde vil være protektor, blot det ”ikke indbefatter, at jeg skal gøre mere, end jeg kan” – og han slutter sit tilsagn med ordene: ”Så hvis du kan leve med en sløv protektor, så er jeg jeres mand!”.

– Det passer jo også meget godt på de mennesker, der er diagnosticeret med HAE. Når de får et anfald, er de heller ikke ligefrem i topform og kan bestemt ikke præstere hvad de normalt kan. Så på den måde passer tingene jo meget fint sammen med sådan en sløv protektor som mig, siger Anders Lund Madsen.

Henrik Balle Boysen er nu ikke videre bange for at HAE-foreningens protektor bliver så sløv endda:

– Anders’ ildhu i forbindelse med vores årsmøde var helt utrolig og jeg har lært ham at kende som et passioneret menneske, der drevet af en stor videbegærlighed engagerer sig meget i de ting, som han siger ja til. En del foreninger har tidligere ministre eller royale personer som protektorer og vi overvejede da kort en henvendelse til Kongehuset. Vi er dog ikke spor kede af at vi valgte at spørge ”Kongen af TV”, for i Anders har vi fået en mand, der med sin positive og optimistiske fremtræden har en anden indgang til tilværelsen end de fleste. Lidt mere alvorligt betragtet: Også i vores patientforening har vi brug for at blive hørt og det er ofte netop dér, at en protektor med gennemslagskraft kan spille en rolle.

HAE Scandinavia organiserer patienter og andre med interesse for den arvelige, potentielt livstruede diagnose HAE. Henrik Balle Boysen fortæller:

– HAE er en forkortelse for hereditært angioødem, der er en sygdom, hvis symptomer er alvorlige, smertefulde og tilbagevendende anfald af hævelser. Patienter med HAE lider ofte i mange år og kan blive udsat for unødvendige medicinske procedurer og kirurgiske indgreb før de får stillet en korrekt diagnose. Selvom HAE endnu ikke kan helbredes, kan fornuftig anvendelse af tilgængelige behandlinger hjælpe patienterne med at føre et relativt normalt liv. Patienter med HAE oplever anfald med alvorlig hævelse, der påvirker blandt andet hænder, fødder, ansigt, luftveje og indre organer. Hævelse i halsen er det farligste, da luftvejen kan lukkes og medføre kvælning.

Efter Henrik Balle Boysens opfattelse er udnævnelsen af Anders Lund Madsen til protektor for patientforeningen HAE danmark helt i tråd med den indstilling, som man finder hos flertallet af medlemmerne, deres diagnose til trods:

– Det er med HAE-patienter som det er med så mange andre med en svær sygdom: Der er nok delelementer af livet, som giver anledning til at være mindre glad end gennemsnitligt. Derfor handler det om at holde fast i de lykkelige glimt. Heldigvis er de fleste mennesker sådan indrettet, at de lyse stunder langt overskygger de mørke – det gælder også for personer med HAE. Eller måske endda i udtalt grad for dem. Og den livsglæde og det humør, det er lige det vi finder hos vores protektor.